Monday, January 22, 2007

Ανανέωση

Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε, έχει μειωθεί. Ιδιαίτερα οι νέοι πολίτες αισθάνονται την πολιτική (με την κλασική έννοια του όρου) να είναι απόμακρη και απελπιστικά ξένη προς τους ίδιους, τις αγωνίες τους και τα ενδιαφέροντα τους.

Ταυτόχρονα με την μείωση και την απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά, δημιουργείται ένα νέο κίνημα αυτόνομων πολιτών που διαμέσου του διαδικτύου και των άλλων νέων τεχνολογιών παίρνουν όλο και περισσότερο την κατάσταση στα χέρια τους. Αυτή η νέα τάση που στη νέα γενιά εκφράζεται ολοένα και περισσότερο με τον ακτιβισμό (όχι μόνο με την κλασική έννοια)αλλά και με την πολιτική που στοχεύει στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Πρακτική πολιτική και Ακτιβισμός που ξεφεύγουν από τη θεωρητικολογία και κατευθύνονται στη δράση και στην αποτελεσματικότητα.

Νέες μορφές δράσης, συμμετοχής, έκφρασης, επικοινωνίας και δικτύωσης οδηγούν σε νέες κοινωνικές, τοπικές και παγκόσμιες ανακατατάξεις. Στην κατάρρευση των συνόρων και τη παγκοσμιοποίηση των αγορών δεν απάντησαν τα Κράτη, όντας πλέον μικρά για τα μεγάλα και μεγάλα για τα μικρά. Απάντησαν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από την αυτόνομη και αυτοκαθοριζόμενη δράση τους: Η κοινωνία των πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα, οι προσωπικές ιστοσελίδες, η ατομική συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις, η ανεξάρτητη ενημέρωση μέσα από τα νέα μέσα, η διεθνής συνεργασία φορέων, τα τοπικά σχήματα χωρίς τυπικά χαρακτηριστικά, δημιούργησαν ένα τοπίο διεθνοποίησης των αγωνιών και των αγώνων. Έτσι σήμερα ο πολίτης της Ελλάδας ενημερώνεται αμεσότερα για την παγκόσμια κατάσταση ενώ ο ίδιος, οι οργανώσεις και τα κινήματα επικοινωνούν άμεσα και φτηνά ξεπερνώντας τα σύνορα δημιουργώντας εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Είναι όμως όλα αυτά ζητήματα μόνο τεχνολογίας; Τελικά αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ή μόνο μια ελίτ αυτής (πρώτη ταχύτητα); Πώς η νέα αυτή εποχή μπορεί να φτάσει σε κάθε νοικοκυριό και κάθε πολίτη; Πώς αυτή νέα εποχή τελικά θα επηρεάσει τη δημοκρατία και ποια θα είναι η φυσική μετεξέλιξη της; Που βρίσκονται τα δικαιώματα σήμερα; Πού βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας και τα χαμηλά στρώματα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα αποτελούν μεγάλα θέματα προβληματισμού, παρέμβασης και κυρίως δράσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν ασφαλείς απαντήσεις, καθώς η εποχή των δογμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε αυτό το περιβάλλον η ανανέωση προβάλλει αναγκαία: Στην πολιτική, δράση, στο Κράτος, στους Θεσμούς, στην Παιδεία, στα Κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Πολιτισμό, στις ιδέες, στη νοοτροπία, στις πρακτικές, στην καθημερινότητα ακόμα και σε αυτό το Διαδίκτυο...
 
Locations of visitors to this page