Wednesday, March 28, 2007

Η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Οι Έλληνες πολίτες χρειαζόμαστε μια νέα συλλογική προσπάθεια για ανάπτυξη με καινούργια ποιότητα. Πεποίθησή μας είναι ότι ΕΜΕΙΣ, οι νέοι, οφείλουμε να προσπαθήσουμε για μια δυνατή Ελλάδα και έναν ισχυρό πολίτη. Πρώτα απ’ όλα εμείς, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να γίνουμε η γενιά της ανατροπής.

Συγκροτούμε μια σύγχρονη και νεωτερική Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αγωνιζόμαστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουμε όλα όσα κρίνουμε ότι πλήττουν τη νέα γενιά και την πρόοδο της χώρας.

Καλούμε όλες τις νέες και τους νέους που ζουν, φοιτούν και εργάζονται στην Ελλάδα με τις δικές του ο καθένας ανησυχίες, ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες.

Οι θεμελιώδεις προτεραιότητές μας είναι:

1. Η αναγνώριση του γεγονότος ότι οι νέοι σήμερα, εξαιτίας των ταχύτατα μεταβαλλόμενων συνθηκών της σύγχρονης κοινωνίας, αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
2. Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των γενεών σε μια κοινωνία που γηράσκει, σε μια χώρα που το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι έντονο.
3. Η ενίσχυση των νέων με περισσότερα εφόδια μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της κατάρτισης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της νέας εποχής.
4. Η μεγαλύτερη συνοχή σε όλες τις πολιτικές που αφορούν τους νέους, καθώς και η καλύτερη γνώση και κατανόηση της νεολαίας και των αναγκών της.
5. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην πολιτική ζωή.
6. Η καλύτερη πληροφόρηση των νέων, η ενίσχυση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή, η ανάπτυξη εθελοντικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
7. Η εξασφάλιση αξιοκρατίας παντού και για όλους. Λογοδοσία για όσους ασκούν εξουσία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από την πολιτεία την κατάρτιση, την κατάθεση και την αναγνώριση ενός Συμφώνου για τη Νέα Γενιά, με προτεινόμενους τρεις ΠΥΛΩΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ.

1. Απασχόληση και κοινωνική ενσωμάτωση
- Μείωση της ανεργίας των νέων η οποία σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια από το γενικό ποσοστό μέσα στην Ευρώπη (17,9% για νέους κάτω των 25 ετών).
- Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και των νέων αγροτών
- Φροντίδα και θεσμική θωράκιση των νέων που απασχολούνται κάτω από συνθήκες των νέων μορφών εργασίας και κατάχρησης του διευθυντικού δικαιώματος (πχ. εργαζόμενοι σε super markets, bars, café, πολυεθνικές εταιρίες εμπορίου ή υπηρεσιών)
- Διαμόρφωση νέων τρόπων αναζήτησης πρόσβασης στην εργασία.
- Ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων δράσης για την παροχή βοήθειας, καθοδήγησης και κατάρτισης κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας αλλά και κατά το στάδιο ανεργίας.
- Λήψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην απασχόληση, την ανεργία και την αμοιβή.
- Εφαρμογή ειδικών μέτρων για τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες (μειονεκτούσες ομάδες νέων, όπως νέοι με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, κτλ).
- Προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες ανάγκες της αγοράς.
- Βελτίωση των υποδομών και παροχή υπηρεσιών φροντίδας για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, και
- Ανάπτυξη νέων μορφών οργάνωσης της εργασίας περισσότερο φιλικών προς τους νέους και την οικογένεια, όπως τηλε-εργασία, μειωμένο ωράριο, γονική άδεια, άδεια μητρότητας, κτλ.

2. Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Κινητικότητα
- Μείωση του αριθμού των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο.
- Διεύρυνση της πρόσβασης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένων της μαθητείας και της κατάρτισης στην επιχειρηματικότητα.
- Δημιουργία και εφαρμογή ενός κοινά αποδεκτού – από τους κοινωνικούς εταίρους - πλαισίου για την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων και ειδικοτήτων.
- Αναγνώριση της μη-τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και επιπλέον αναγνώριση της εργασίας στον τομέα της νεολαίας και του εθελοντισμού.
- Αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων στις θετικές επιστήμες, τις επιστήμες πληροφορικής και τεχνολογίας, καθώς και μείωση της δυσαναλογίας μεταξύ των φύλων στις επιστήμες αυτές.
- Βελτίωση των ικανοτήτων των νέων στις ξένες γλώσσες και την πληροφορική, απαραίτητη προϋπόθεση για τους νέους που συμμετέχουν στην κοινωνία της γνώσης σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της κινητικότητας.
- Αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
- Βελτίωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε βάσεις δεδομένων, βιβλιοθήκες και κάθε άλλη πηγή γνώσης και πληροφορίας.
- Παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους νέους δωρεάν ή με επιδότηση από την πολιτεία ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ με τις βέλτιστες δυνατές ταχύτητες.
- Άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των νέων που μετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης ή επιθυμούν να εργαστούν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
- Να πέσουν οι μάντρες από τα σχολεία. Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία = σχολείο ασφαλές


3. Σύγχρονη και αποτελεσματική κοινωνική / πολιτική παρέμβαση
- Ψήφος στα 16.
- Οι νέοι στο προσκήνιο της πολιτικής και των αποφάσεων με τη σύμπραξη και του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Δικαίωμα στην ελευθερία και σεβασμός στην διαφορετικότητα. Τα ιδεολογικά μας μέτωπα σταματούν τη συντήρηση που βάζει φραγμούς την ελληνική κοινωνία.
- Ο κάθε νέος ελεύθερα αυτοκαθορίζεται, ελεύθερα διαμορφώνει τη σκέψη και τη συνείδησή του.
- Διαρκής μάχη με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
- Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους.
- Κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας είναι Έλληνας πολίτης
- Σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας
 
Locations of visitors to this page