Thursday, February 8, 2007

Για ένα νέο διαφωτισμό

Ανανέωση είναι το κεντρικό μας ζήτημα, αλλά ανανέωση πάνω απ΄ολα ιδεών και αξιών. Η υπόθεση της συγκρότησης μιας "νέας νεολαίας" δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από κανέναν ως συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού ή ως μια εναλλαγή ατόμων στις ίδιες θέσεις. Κάτι τέτοιο δεν ενδιαφέρει κανέναν νέο και ακόμη περισσότερο θα είναι θνησιγενές.
Η νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει οφείλει να είναι πολιτική. Να δημιουργηθεί ένα ρεύμα νέων ανθρώπων σε επίπεδο κοινωνίας που θα συγκροτήσει μια πρόταση όχι μόνο για τη γενιά μας, αλλά για τη χώρα. Πώς θέλουμε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι υψηλοί αλλά πραγματικοί. Και θεωρώ πως το ΠΑΣΟΚ αλλά και συνολικά η νέα γενιά πρέπει να θέσει ως στόχο μια νέα πολιτική, πολιτιστική, ηθική, αισθητική, κοινωνική αντίληψη.
Το πρώτο μας βήμα σε αυτήν την πορεία πρέπει να είναι η κατάθεση μιας "Εθνικής Στρατηγικής για τη Νέα Γενιά". Και πρέπει να γίνει τόσο μέσα από την ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ όσο και από την αυτοδέσμευση του ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει την πρόταση αυτήν, να την καλλιεργήσει, να την προωθήσει, να την εφαρμόσει.
Η ανάγκη μιας τέτοιας στρατηγικής έχει τονιστεί απο πολλούς ανθρώπους σε αυτόν τον διάλογο. Είναι λοιπόν η ώρα, με αφορμή και το προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να δώσουμε σε όλους τους νέους τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στη συμμετοχή και στην πολιτική.
Το πρόβλημά μας είναι η κοινωνική αντιστοίχηση με τα διάφορα - ετερόκλητα κατά κανόνα- στρώματα της νέας γενιάς. Κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει ενσωματώσει στο λόγο του αλλά και στις πολιτικές διεκδικήσεις του τη γενιά των νέων των 600 Ευρώ, τη γενιά των νέων επαγγελματιών - επιστημόνων - επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν από τη μια μεριά τον σκληρό παρεμβατισμό της κρατικής γραφειοκρατίας και από την άλλη τον απάνθρωπο ανταγωνισμό των ήδη επιτυχημένων επαγγελματιών κλπ. Να παλέψουμε να εκφράσουμε το φοιτητικό κίνημα, μιλώντας όμως για έναν νέο συνδικαλισμό που οι ίδιοι οι πασπίτες θα έχουν την ¨τόλμη" να τον διαμορφώσουν και να τον επικοινωνήσουν. Πολλές άλλες κατηγορίες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε.
Το στοίχημα λοιπόν για μας ως γενιά, για την κοινωνία, για το ΠΑΣΟΚ, για τους νέους είναι ένα.
Ή θα μιλήσουμε και θα φέρουμε πραγματικά έναν νέο διαφωτισμό για τη χώρα ή θα χαθούμε από τον ασύνετο κυβερνητισμό και εξουσιομανία μελλοντικών "κατά συνήθεια διαφωτιστών"....
Άγγελος Τόλκας

No comments:

 
Locations of visitors to this page