Wednesday, February 21, 2007

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει πολλά, έχει όμως, όπως η ίδια ομολογεί, γίνει θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων, πελατειακών σχέσεων, χωρίς πάντα αξίες και αρχές. Και θέλει η ίδια η Νεολαία, θέλουμε όλοι, να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, ριζοσπαστικά, αποβάλλοντας κάθε λογική και πρακτική του παρελθόντος . Οι νέοι, και μάλιστα οι νέοι σοσιαλιστές , οφείλουν να είναι πρωτοπόροι και όχι κολλημένοι σε προσωποπαγή σχήματα. Το όραμα, η ελπίδα που γίνεται πράξη, το μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Eίναι κτήμα όλων μας που μέσα από μια συμμετοχική προσπάθεια λειτουργεί και αξιοποιείται για να πάμε μπροστά με κοινούς στόχους, κοινά οράματα και πρωτοπόρα δύναμη τους νέους.

Ανήκουμε σε μια γενιά που έχει μπροστά της μεγάλα και σύγχρονα προβλήματα, πολύ διαφορετικά από αυτά που είχε να αντιμετωπίσει η προηγούμενη. Μια γενιά με τα δικά της βιώματα και τις δικές της ανάγκες που αναζητά τους δικούς της στόχους, τα δικά της οράματα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να μπούμε σε μια πορεία Ανανέωσης, και μέσα από αυτή, αλλάζοντας πρώτα ότι δεν μας κάνει, να οδηγηθούμε στις απαραίτητες ρίξεις ξεκαθαρίζοντας την λειτουργία των θεσμών της Νεολαίας και επαναπροσδιορίζοντας την σχέση της με την κοινωνία και κυρίως την νέα γενιά.

Η απουσία της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη μη παρακολούθηση των εξελίξεων με συστηματικό τρόπο στο χώρο της Νέας Γενιάς και πολλές φορές στο ξεπέρασμα των πολιτικών θέσεων της οργάνωσης, η οποία έδειχνε να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και όχι ριζοσπαστικούς και ανατρεπτικούς αγώνες, ενώ η πολιτική επικάλυψη των μηχανισμών ανέτρεπε καθετί το καινοτόμο.

Στη νέα εποχή της λογοδοσίας και της διαβούλευσης, της συμμετοχικής δημοκρατίας και του συνεχούς διαλόγου , αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ολιγαρχία των μηχανισμών και των ομάδων, αλλά η απελευθέρωση των ιδεών,η οραματική πολιτική, η εμπέδωση μιας προοδευτικής κουλτούρας σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας. Είναι μια ευκαιρία για όλους τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα καινούργιο «ανανεωτικό» πολιτικό υποκείμενο της νέας γενιάς, μια σύγχρονη προοδευτική νεολαία στην πρωτοπορία της αναζήτησης.

Η πρόσκληση για συμμετοχή σ’αυτή την νεολαία θα πρέπει να είναι ανοικτή απέναντι σε ολόκληρη τη νέα γενιά, με πλήρη επίγνωση ότι απέναντι στα κόμματα υπάρχει δυσπιστία και καχυποψία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι το Κίνημα μέσα από τη ανασύσταση της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ δημιουργεί κάτι το καινούργιο, κάτι το ξεχωριστό. Απέναντι στην κομματική γραφειοκρατία που βλέπει ο νεολαίος, πρέπει να διαμορφωθεί μια πολύ μεγαλύτερη ελευθερία συμμετοχής και επιλογών. Απέναντι στο κόμμα στρατιωτών και αφισοκολλητών πρέπει να δημιουργηθεί το κίνημα των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών. Απέναντι στο κόμμα της πόλωσης και της διαφθοράς πρέπει να λειτουργήσει το κίνημα αξιών και ήθους. Απέναντι στο κόμμα το ιεραρχικό πρέπει να ανοιχτεί το κίνημα το δικτυακό και οριζόντιο. Απέναντι στο κλειστό κόμμα, να υπάρξει το κίνημα της διαφάνειας και των ανοιχτών διαδικασιών.Απέναντι στο κόμμα της μιας και μόνο γραμμής, να πλαστεί το κίνημα των κοινών αρχών και στόχων με πολλαπλές προσεγγίσεις, αναζητήσεις πρωτοβουλίες και διάλογο.

Γεννηθήκαμε, σπουδάζουμε και δουλεύουμε, για να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο. Σύνθημά μας θα πρέπει να είναι η ατομική πρωτοβουλία, και τα προσωπικά στοιχήματα που ορίζουν σήμερα την κοινωνία. Στόχος μας και φιλοδοξία μας να κτίσουμε την Νεολαία της Συμμετοχής και της Αλληλεγγύης, στην οποία θα έχουν και θα θέλουν να έχουν θέση, όλοι οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές , οι εργαζόμενοι, οι μαθητές , οι μη προνομιούχοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Μια Νεολαία που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη της και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να διαλεχθούν, να παίρνουν θέση και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Μια Νεολαία ανοιχτή στη διαφορετικότητα, πολυσυλλεκτική και δημιουργική. Μια «δημοκρατική» πολιτική «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ» ΝΕΟΛΑΙΑ του αύριο ……!

7 comments:

Anonymous said...

http://www.centro-mag.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=329&Itemid=55


Τάσο βλέπω την προσπαθέια σου και χαιρομαι για την ανανεωτική σκέψη σου μολονότι κάτι τέτοι δεν συνέβη στην ΠΑΣΠ παντείου τα τελευταία χρόνια με ευθύνη ολων όσων είχαν θέσεις εξουσίας και απλου μέλους .
Χρήστος Λουτράδης

Anonymous said...

Φίλε Χρήστο
συμφωνώ με την κριτική σου ωστόσο το blog της Ανανέωσης δεν έχει καμία σχέση με τον Τάσσο Τάσσο

Θανάσης Κονδύλης

Archon said...

Πάμε ρε παιδία μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια Νεολαία ισχυρή και προ πάντων ΕΝΩΜΕΝΗ είναι υποχρέωση μας………
Χαίρομαι που βλέπω τέτοια blog δείχνει πως ούτε λίγοι ήμαστε ούτε απολίτικοι ουτε απαθείς μπράβο σε όλους

Anonymous said...

η νέα εποχή είναι εδώ. ας παρουμε στις "πλάτες" μας την παράταξη και να την πάμε όλη μαζί μπροστά. μπορούμε ενωμένοι. στις 31 Μάρτη αλλάζουμε σελίδα. δυνατά για την νέα γενια και τη δημοκρατία.

Unknown said...

Θα ήθελα να σας αποστείλω κι εγώ κάποιες σκέψεις-προτάσεις, μία από αυτές όπως ίσως γνωρίζεται είναι να διεξάγουμε ενόψει συνεδρίου τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση-έρευνα πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους νέους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν ότι πάμε σε ένα συνέδριο που δεν είναι υπόθεση ομάδων αλλά όλων των νέων που τους απασχολεί το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Συντροφικά

Τάσος Τάσσος

Anonymous said...

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο για προσωπικές πολιτικές καριέρες αλλά συγχρονη ομάδα σοσιαλδημοκρατών νέων που δεν θα αποσκοπεί μοναχά στην αντίδραση και στην στείρα αντιπαράθεση αλλά και στην παραγωγή Γνώσης , Πολιτικής Σκέψης αλλά και ανοιγματος της προσβασιμότητας της Νεολαίας στους ανένταχτους νέους .
Xρήστος Λουτράδης

Anonymous said...

Θεωρώ ότι οδεύουμε προς ένα συνέδριο που πρέπει να απευθύνεται στην κοινωνία. Πρέπει να κάνουμε συμμέτοχη σε αυτό την "άλλη" νεολαία, αυτή που βρίσκεται εκτός κομματικών μηχανισμών. Οφείλουμε να ανοίξουμε την "πόρτα" για συμμετοχή και παρουσία σε νέους που δεν τους έχει δοθεί μέχρι σήμερα η δυνατότητα να καταστούν συνδιαμορφωτές του μέλλοντός τους.
Δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα ένα συνέδριο στο οποία θα πούμε κάποια πράγματα για να τα ακούσουμε μεταξύ μας.
Τέλος θεωρώ ότι είναι η αφορμή για μερικούς συντρόφους να αναλογιστούν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν αποκλείοντας με το έτσι θέλω νέα παιδιά από τις οργανώσεις και που σήμερα μιλούν για "συμμετοχική δημοκρατία" και "διάλογο".
Η ευκαιρία να αλλάξουμε είναι μπροστά μας. Ας την εκμεταλλευτούμε.
Θάνος Δημάδης

 
Locations of visitors to this page