Wednesday, March 21, 2007

Για μια πραγματικά προοδευτική Νεολαία

Λίγες μέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του συνεδρίου επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στο τριήμερο από 29 έως 31 Μαρτίου καλούμαστε όλοι, με αίσθημα συνέπειας, αλλά και αλληλεγγύης, να δώσουμε απαντήσεις στο ερώτημα που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό το ΠΑΣΟΚ: "Τι Νεολαία θέλουμε;". Προφανώς και, οι απαντήσεις διαφέρουν, ωστόσο στην πορεία προς το συνέδριο είναι σωστό και - γιατί όχι - τίμιο να διασαφηνίσουμε ότι κύριος σκοπός του Συνεδρίου δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μίας νέας αξιακής αφετηρίας, που να εμπνέει και να κινητοποιεί τη νέα γενιά.

Εδώ και καιρό τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ, είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα, έχουμε πάρει τις αποστάσεις μας και έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας απέναντι σε φαινόμενα του παρελθόντος, που ακούσια ή μη σκίασαν τη δράση μας. Συμπεριφορές κυβερνητισμού και αλαζονείας δεν πρέπει να βρίσκουν χώρο έκφρασης στο πεδίο της πολιτικής δράσης των νέων. Έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή στα μέλη της οργάνωσής μας. Είναι ευκαιρία σήμερα, που το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση, να καθιερώσουμε ορισμένα ασυμβίβαστα, όχι για τιμωρία, αλλά για το αυτονόητο. Για παράδειγμα να μην επιτρέπεται μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει σε κυβερνητική θέση ή σε θέση συμβούλου υπουργού ή βουλευτή.

Δεν είναι, όμως, το μόνο ζητούμενο τί θα κάνει η Νεολαία όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση. Θεωρούμε, ότι η δράση μας πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητη από το εάν το ΠΑΣΟΚ είναι ή όχι στην κυβέρνηση.

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να κάνουμε την Νεολαία και την πολιτική ελκυστική στους νέους ανθρώπους, να τους ανοίξουμε την πόρτα και να τους δώσουμε το δικαίωμα της συμμετοχής. Να τους πείσουμε με τις δράσεις μας και με τις αξίες μας ότι η συμμετοχή είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτό είναι κάτι εύκολο. Το αντίθετο μάλιστα. Σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, αλλά και – δυστυχώς - των ιδεολογιών, το δύσκολο είναι να πείσει κανείς τους νέους να συμμετάσχουν. Και αυτό είναι για μας το μεγάλο στοίχημα.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την αναστολή της δράσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μείναμε πολιτικά ανενεργοί. Βρήκαμε νέους και άλλους τρόπους έκφρασης. Προωθούμε τις συμμετοχικές και ανοιχτές διαδικασίες, μέσα από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, τις ΜΚΟ, τις Κινήσεις Πολιτών, το διάλογο μέσα από τα blogs και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε επίπεδο νεολαίας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίξαμε ένα δρόμο δημιουργίας και πολιτικού ακτιβισμού πέρα από τον κομματικό ιστό, ένα δρόμο διεκδίκησης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χωρίς καμία κομματική σκοπιμότητα. Είναι ιστορική η ευκαιρία αυτόν τον ανανεωτικό δρόμο του κινήματος των νέων εργαζομένων, φοιτητών, των νέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να τον συνεχίσουμε και να τον ισχυροποιήσουμε μέσα από μια νέα πολιτική νεολαία.

Κώστας Τριαντάφυλλος

No comments:

 
Locations of visitors to this page